Agentia Imobiliara Ralf Consulting Timisoara          
   
 
 
  Tranzactii de case si vile noi | Investitii in terenuri | Avantajele unei investitii imobiliare
 

  Ultimele oferte pe e-mail:


Introduceti in campul de mai jos datele dv. si veti primi periodic noutatile noastre!



Trimite

Prima pagina

Alegerea unei locuinte



Ce cauti? Un apartament de bloc sau o casa la curte? Aceasta alegere trebuie sa o faci nu subiectiv sau doar in functie de cati bani ai, ci trecand in revista avantajele si dezavantajele traiului de zi cu zi in una sau cealalta locuinta. Pentru un apartament, impozitele anuale si primele de asigurare sunt mai mici decat pentru o casa, chiar daca aceasta are aceeasi suprafata ca a apartamentului. In schimb, in cazul unui apartament cu incalzire centralizata si fara contoare individuale, costurile lunare de initiere sunt mai mari (uneori, de doua trei ori, si asta pentru ca in Romania cetatenii platesc prostul management al regiilor de stat si pierderile de agent termic sau apa de baut, cand matematic, intretinerea unui apartament intr-o locuinta comuna ar trebui sa fie mai ieftina lunar decat cea a unei case).

Calculeaza bine cati bani iti poti permite sa cheltuiesti. Nu este atat de simplu pe cat pare. Foarte multe familii au ramas in impas, si asta nu pentu ca nu au tinut cont de toate cheltuielile pe care le implica cumpararea unei case si mutarea propriu-zisa. Costul unei locuinte nu este egal cu pretul de cumparare si mai sunt si alte cheltuieli ascunse, care pot uneori sa ajunga pana la 25% din pret. Mai intai, daca este vorba de case noi sau apartamente noi in vila sau la bloc (pe care le vinde o firma care are o afacere din construirea de locuinte sau chiar statul) se percepe TVA de 24%. Asa ca inainte de a semna actele de cumparare intreaba daca pretul pe care ti-l comunica vanzatorul include sau nu TVA. La toate casele, si noi si vechi, la pretul de cumparare se adauga cheltuielile cu tranzactia propriu-zisa -taxe de stat, taxe notariale, impozit, plata agentului imobiliar etc. Toate acestea maresc valoarea casei de regula cu 5-6% din pretul de cumparare.

La casele vechi, atentie la starea lor de "sanatate", pentru ca reparatiile si amenajarile se pot ridica pana-n 50% din pretul de cumparare, atunci cand imobilul are o vechime de pana la 40 de ani. Numai refacerea instalatiei electrice, a instalatiilor sanitare, pardoselilor si a zugravelilor, schimbarea usilor si a ferestrelor ar costa pentru un apartament obisnuit de bloc intre 10.000-12.000 Euro. Atunci cand cladirile sunt mai vechi, daca necesita lucrari de consolidare si renovare, lucrarile de "cosmetizare", de imbunatatire a lor, pot chiar depasi pretul de achizitie.